Error -6 while opening MIDI Stream

It seems you're using an AdBlocker or JavaScript is disabled!

This sites offers only FREE software and it's supported by a few advertisement boxes (no intrusive popups).

This 10 seconds wait is to let you update your AdBlocker whitelist...

Got it, show me the content...
Please enable JavaScript!
Posts: 4
Joined: December 17, 2015 - 18:17
Error -6 while opening MIDI Stream

HI @ all,

I installed VMS 2.0 alpha24. First time when I start SONAR X, all is o.k.

Closing SONAR and starting SONAR again "Error -6 while opening MIDI Stream" popups.

(uninstall,install new, rename VirtualMIDISynth.conf, checking registry - nothing helped) 

How can I solve this problem?

Please help.

 

Win7 64bit

i7-5930K CPU

Realtek High Definition Audio (internal Soundcard)

Attachments (Only registered users)
VirtualMIDISynth - Copy.txt
Posts: 1542
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Error -6 while opening MIDI Stream

Error -6 of BASS libs is this:

"BASS_ERROR_FORMAT: The sample format is not supported by the device/drivers. If the stream is more than stereo or the BASS_SAMPLE_FLOAT flag is used, it could be that they are not supported."

It seems that the output format is not compatible with your audio device.

Try these steps:

  • change "Default output sample rate (Hz)" configuration option to 44100 or less
  • update soundcard drivers to the latest version available

If you can't solve it, please open "About" tab, click "Debug report..." button and post the created file here.

Posts: 4
Joined: December 17, 2015 - 18:17
Re: Error -6 while opening MIDI Stream

First, thanks for answering.

In the hope all would be better, I tried out your last version 2.0.0.beta in Win10 in combination with SONAR Prof.
Now I get Error -4 while opening MIDI Stream.

What does this error mean ? I can see 2 errors in the VirtualMidiSynth_debug_report.

How can I solve this problem?

Please help.

Attachments (Only registered users)
VirtualMIDISynth_debug_report.txt
Posts: 1542
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Error -6 while opening MIDI Stream

VMS 2.0 beta should show a textual description for its errors instead of the numeric code.
Error 4 is BASS_ERROR_BUFLOST, which is a nonsense in that context...

Don't care to errors in the debug reports, they are ok on Win10 because MidiMapper is missing.

Beta 3 will be released in a while, wait for it then try it again.
If you still have the error, please take a screenshot of it and attach to your next post.
Meanwhile, double check that your soundcard drivers are up to date.

NOTE: from now on please post VMS2-Beta errors in the dedicated thread, not here. This forum is dedicated to VMS1.