Reverb/chorus level

Posts: 6
Joined: April 25, 2017 - 09:22
Reverb/chorus level

Reverb & chorus max level is stuck at 64. I noticed it wasn't up high enough when it was at 127, then I noticed when I turned it down to 0, it sounded exactly the same! So the effects levels have completely stopped working.

Posts: 1120
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Reverb/chorus level
JesseRoxII wrote:
when I turned it down to 0

Did you lower the vaue in settings dialog and clicked apply?
If you're using a version older than 2.0.1, it fixed the issue of reverb & chorus levels not applied live (restart of VMS needed).

Or you sent a controller MIDI message and it got lost?
How is the "Override SysEx messages" setting configured?

Posts: 6
Joined: April 25, 2017 - 09:22
Re: Reverb/chorus level
coolsoft wrote:
JesseRoxII wrote:
when I turned it down to 0

Did you lower the vaue in settings dialog and clicked apply?
If you're using version, then 2.0.1fixed the issue of reverb & chorus levels not applied live (restart of VMS needed).

Or you sent a controller MIDI message and it got lost?
How is the "Override SysEx messages" setting configured?

Yes, I restarted VMS, that didn't fix it.

I know for sure that the MIDI file I'm playing has a controller message to set the reverb to max.

I always have the "Override SysEx messages" box unchecked. I noticed that when I play a MIDI with a SysEx message, and then play a MIDI without one, it fixes the problem. Then when I restart VMS, the level is incorrect again.

Posts: 1120
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Reverb/chorus level

Could you please attach a sample MIDI file here, or a link to it?
And please confirm that you're using VMS 2.0.1.

Posts: 6
Joined: April 25, 2017 - 09:22
Re: Reverb/chorus level

MIDI: http://www.mediafire.com/file/29j26auwsb3tomu/BMX010.MID

Soundfont: http://www.mediafire.com/file/77ubeyz550m0uq8/Microsoft_GS_Wavetable_Synth.sf2

What it's supposed to sound like: http://www.mediafire.com/file/layyjv9av0o96b5/BMX010.WAV

What it sounds like since the update: http://www.mediafire.com/file/8oxzjqahubmqmla/BMX010_%282%29.WAV

And yes, I'm using 2.0.1. I only started having this problem after I updated to the latest version.

Posts: 1120
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Reverb/chorus level

It seems this bug is really similar to this one http://coolsoft.altervista.org/forum/thread/490

But here the Reverb/Chorus controllers were supposed to work... will have a look.

Posts: 1120
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: Reverb/chorus level

Beta version released here, please check it out:
http://coolsoft.altervista.org/en/forum/post/3099#post3099

warning

Warning, JavaScript is disabled!

JavaScript is not available, maybe because you disabled it globally into your browser settings or you are using an addon like NoScript.

We do not have any dangerous JavaScript running here.
Please enable JavaScript; if you're using NoScript this image will help you adding CoolSoft to your whitelist.

Thanks for your comprehension and enjoy CoolSoft.