VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

It seems you're using an AdBlocker or JavaScript is disabled!

This sites offers only FREE software and it's supported by a few advertisement boxes (no intrusive popups).

This 10 seconds wait is to let you update your AdBlocker whitelist...

Got it, show me the content...
Please enable JavaScript!
Posts: 24
Joined: December 4, 2016 - 18:13
VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

I just upgraded VirtualMIDISynth from 2.6.0 to 2.7.0 and the midi mapper part seems messed up.

I have 4 VirtualMIDISynth synthesisers set up.

When I select Microsoft GS Wavetable it plays on VirtualMIDISynth #4.

When I select VirtualMIDISynth #1 it plays on VirtualMIDISynth #2.

Also it looks like the level indicators by the master volume control don't always work.

This is running on Windows 7 64 bit.

Sorry no time to test further now. :-(

Posts: 24
Joined: December 4, 2016 - 18:13
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

It seems that maybe it just needed two reboots after installing.

Oops.

Posts: 24
Joined: December 4, 2016 - 18:13
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

Or maybe I didn't reboot the first time.

I'm getting a déjà vu feeling about this.

Posts: 1536
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

Well, that's weird.
Feel free to give further details, if any...

Posts: 13
Joined: June 16, 2016 - 19:07
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

I'm having a possibly related issue with this new version.

After every reboot, the Windows Media Player default device in the MIDI Mapper tab is always reset to Microsoft GS Wavetable Synth. Also, if I force a reinstall of VMS 2.7.0, both default devices are automatically set to Microsoft GS.

Posts: 1536
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

Actually a "reinstallation" is a uninstall+install, so the uninstall will reset MIDIMapper setting even if it will be followed by a reinstall.
Will change it in next version.

Anyway the after-reboot issue seems unrelated.
VMS does nothing at reboot (other than automaticaly start if configured to) and it only checks for driver config at start; any action is eventually done after user confirmation.

Could you please reinstall version 2.6.0 (still available for download) and confirm that 2.7.0 is the issue?

Posts: 13
Joined: June 16, 2016 - 19:07
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

I'll check again but I'm pretty certain 2.6.0 didn't reset the WMP device between sessions.

Posts: 13
Joined: June 16, 2016 - 19:07
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

Quick follow-up on my reboot issue.

My prefered WMP device kept being reset to the MS GS synth after every reboot/log-off. The problem was apparently fixed when I clicked on Apply first instead of OK (MIDI Mapper tab), then quitted and restarted VMS. I noted that my prefered device was now selected. I then tried a few reboots and the setting seems to hold up.

Posts: 24
Joined: December 4, 2016 - 18:13
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

I never really found out what was going on but when I upgraded to 2.7.1 it seemed to work correctly.

Posts: 1536
Joined: March 25, 2012 - 01:19
Re: VirtualMIDISynth 2.7.0 MIDI mapper not right

Good, thanks for reporting it ;)